Tongschraper Top10? | Best Geteste Tongreiniger!

Welke tongschraper is het meest populair? Hoe kun je het beste je tong schoonmaken? Voorkom aanslag op de tong

Bruine Tong? Oorzaken, symptomen en slimme tips

Wat is een bruine tong?

Een gezonde tong hoort normaal gesproken mooi roze te zijn. Soms treden er echter verkleuringen op. Als men last heeft van een bruine tong, dan kan er sprake zijn van haartong. Deze aandoening komt regelmatig voor en is in principe onschuldig. Meestal geeft het geen klachten, maar in sommige gevallen kan het een onaangenaam gevoel of een onaangename smaak in de mond geven. De verkleuring zit meestal op het achterste gedeelte van de tong. De aandoening heet haartong, omdat de haarvormige smaakpapillen die zich op de tong bevinden te lang zijn geworden. Het lijken daardoor haartjes.


Oorzaken van een bruine tong

De precieze oorzaak van haartong is niet bekend, maar het heeft te maken met een verstoring van de microbiële flora van de mond. De tong kan hierdoor een bruine verkleuring krijgen, maar bijvoorbeeld ook geel, grijs of zwart. Waardoor de smaakpapillen niet voldoende slijten en daardoor verlengen is niet helemaal duidelijk, maar doordat deeltjes uit het eten en drinken tussen de langere papillen blijven steken treedt de verkleuring op. Het kan ook zijn dat zich tussen de smaakpapillen micro-organismen bevinden die zelf kleurstof produceren. Hoewel de oorzaak niet geheel bekend is, zijn er wel factoren die de kans op haartong lijken te vergroten. Deze factoren zijn te vinden bij de tips ter voorkoming.

 

Behandeling van een bruine tong

De huisarts kan haartong gemakkelijk herkennen en zal hier doorgaans geen onderzoek voor hoeven doen. De behandeling hangt samen met de vermoedelijke oorzaak. Deze wordt per persoon vastgesteld. Medische behandeling is in principe alleen nodig als er naast haartong ook een schimmelinfectie is. In veel gevallen wordt de oplossing echter gezocht in een gezondere leefstijl. Bij ondervoeding of een vitaminetekort zal worden gevraagd om gezonder te gaan eten. Roken is natuurlijk altijd ongezond en ook in het geval van een bruine tong zal er gestopt moeten worden. Verminder ook het gebruik van koffie en thee. Tot slot is een goede mondverzorging van belang. Poets elke dag twee tot drie keer de tanden. Borstel ook zachtjes de tong met de tandenborstel of gebruik een tongschraper.

In Amerika zijn dit de meest populaire middelen tegen tongaanslag:

Orabrush Tongreiniger
Powerdrops Tongue
DR Katz Dry Mouth Lozenges
OxyFresh mondspoeling
En Oxyd8 Mondspray

In Nederland zijn deze artikelen grotendeels te vinden op FrisseAdemShop.

Ga ieder half jaar naar de tandarts en zo nodig ook naar een mondhygiëniste. De tandarts zal hierover adviseren.

 

Tips ter voorkoming

Er zijn bepaalde factoren die ervoor kunnen zorgen dat de mondflora verandert of verstoord raakt. Onschuldige bacteriën die van nature in de mond horen te leven kunnen daardoor vervangen worden door schadelijke bacteriën en schimmels. Bekende risicofactoren zijn:

  • Slechte mondhygiëne
  • Roken
  • Veel alcohol drinken
  • Veel koffie drinken
  • Verminderde afweer/zwak immuunsysteem
  • Tekort aan vitamine B3
  • Bepaalde geneesmiddelen, zoals antibiotica, antipsychotica en antidepressiva
  • Radiotherapie/bestraling nabij de mond
  • Gebruik van gekleurde mondspoeldrank

Door (voor zover mogelijk) beter om te gaan met bovenstaande factoren verkleint de kans op haartong.