Tongschraper Top10? | Best Geteste Tongreiniger!

Welke tongschraper is het meest populair? Hoe kun je het beste je tong schoonmaken? Voorkom aanslag op de tong

Een schone Tong – Belangrijk of overschat?

Het belang van een schone tong

Men denkt er vaak niet over na, maar het reinigen van de tong zou eigenlijk onderdeel moeten zijn van de dagelijkse mondverzorging. Op de tong leven namelijk micro-organismen die een rol spelen bij het ontstaan van zwavelverbindingen. Deze zwavelverbindingen kunnen zorgen voor een slechte adem. De medische naam voor een slechte adem is halitose. Op de tong ontstaat een aanslag van bacteriën en voedselresten. Naast een vieze geur kan dit ook een vieze smaak veroorzaken. Mensen kunnen erg onzeker worden van een slechte adem. Maar het hebben van een schone tong heeft ook een belangrijke invloed op de rest van de mondgezondheid. Door de tong schoon te houden wordt ook de kans op aandoeningen aan het tandvlees en gebit verkleind.

Het belang van een schone tong voor de algehele gezondheid van de mond

Het reinigen van de tong zorgt er niet alleen voor dat de adem fris blijft. Het zorgt er ook voor dat er minder klachten aan het gebit en tandvlees kunnen ontstaan. De bacteriën die op de tong leven verspreiden zich namelijk door de mond. Wanneer zij zich aan het gebit hechten kan tandplak ontstaan. Tandplak wordt in principe verwijderd bij de gebitsverzorging, maar als tandplak niet goed genoeg wordt verwijderd, dan kan dit tot klachten leiden.

Een veel voorkomend gevolg is ontstoken tandvlees. Het tandvlees wordt gezwollen en rood en gaat bloeden bij het poetsen. Door tandplak kunnen ook gaatjes en tandsteen ontstaan. Het schoonmaken van de tong zorgt ervoor dat er minder bacteriën door de mond gaan zwerven. Een ander gevolg van aanslag op de tong is dat de tanden langer onderhevig blijven aan zuuraanvallen na het eten. Dit is belastend voor het tandglazuur. De tong speelt eveneens een grote rol bij het proeven van voedsel. Tongaanslag dekt de smaakpapillen deels af waardoor voedsel minder goed geproefd kan worden. Het smaakt dan minder lekker.

 

De tong schoonmaken

De tong dient elke dag te worden schoongemaakt. Er zijn verschillende methoden om de tong schoon te reinigen. Zo kan de tong zachtjes worden geborsteld met een tandenborstel. In het geval dat men gebruik maakt van een elektrische tandenborstel, dan dient deze tijdens het poetsen van de tong uit te staan. Een andere, betere optie is om gebruik te maken van een tongreiniger of tongschraper, zoals bijvoorbeeld OraBrush.

Andere bewezen middelen zijn: Powerdrops tongue, OxyFresh en Oxyd8.

Een tongreiniger is ontworpen voor het schoonschrapen van de tong. De tongreiniger wordt achterop de tong geplaatst en vervolgens naar voren getrokken over de tong. Hierbij wordt de aanslag verwijderd. De tong moet ongeveer vijf keer worden geschraapt, waarbij de tongreiniger tussendoor steeds onder de kraan moet worden afgespoeld. Het reinigen van de tong met een tongschraper is eenvoudig en niet pijnlijk. Tongreinigers zijn online en in de winkel te koop bij drogist en apotheek.