Tongschraper Top10? | Best Geteste Tongreiniger!

Welke tongschraper is het meest populair? Hoe kun je het beste je tong schoonmaken? Voorkom aanslag op de tong

Vieze smaak in de mond: wat betekent het?

Vieze smaak in de mond

Vrijwel iedereen heeft weleens een vieze smaak in de mond. Bij ongeveer een op de vier volwassenen is het echter een terugkerend probleem. Zij ervaren regelmatig een vieze smaak en vieze adem. Een vieze adem heet halitose en kan voor veel onzekerheid zorgen.


Oorzaken

Hoewel er ook oorzaken van een vieze adem buiten de mond bestaan, kan de oorzaak vrijwel altijd in de mond gevonden worden. De geur wordt veroorzaakt door bacteriën in de mondholte. Ook een droge mond kan een vieze geur in de hand werken, omdat speeksel beschermt tegen bacteriën. Hieronder staan enkele veel voorkomende oorzaken van halitose:

 

  • De tong kan een grote rol spelen bij halitose. Met name achterop de tong bevinden zich zwavelvormende bacteriën die zorgen voor een onaangename lucht. Als de tong onvoldoende wordt gereinigd is dit soms zichtbaar als een witte of gele aanslag op de tong. Met name in de diepere groeven kunnen zich bacteriën en voedselresten ophopen. Er zijn verschillende slimme middelen die tongaanslag verwijderen – zie dit artikel.
  • Ontstoken tandvlees is een andere belangrijke oorzaak van halitose. Als de rand van het tandvlees is ontstoken, dan heet dit gingivitis. Als er daarnaast sprake is van de afbraak van kaakbot en vezels dan wordt gesproken van parodontitis. De bacteriën die betrokken zijn bij deze aandoeningen kunnen zwavelverbindingen produceren. In het geval van parodontitis wordt de ruimte tussen de tand en het tandvlees, de pocket, steeds dieper. Hierin verzamelen zich bacteriën die goed gedijen op deze plek met weinig zuurstof. Goede producten tegen ontstoken tandvlees zijn; PerioTherapy, Oxyfresh en Dentek flosmiddelen.
  • Een keelontsteking kan ook zorgen voor een slechte adem. Een ontsteking van de keelamandelen heet tonsillitis. Normaal gesproken gaat dit vanzelf over, maar als de klachten aanhouden, bezoek dan de huisarts.

 

Behandeling

Als er sprake is van een terugkerende slechte adem, dan is het verstandig om de oorzaak hiervan aan te pakken in plaats van deze te maskeren. In de meeste gevallen ligt de oorzaak van een slechte adem in de mond. De tandarts kan aanwijzen wat de oorzaak is van de slechte adem en advies geven over een betere mondhygiëne. De mondhygiëne kan verbeteren door twee tot drie keer per dag te poetsen. Daarnaast dient met floss of tandenstokers ook tussen de tanden schoongemaakt te worden. De tong kan worden gereinigd met een tongschraper. De tandarts kan ook tandbederf of andere klachten verhelpen.

 

Tips

  • Zorg voor een goede mondhygiëne. Reinig het gebit en de tong na het eten, met name bij eten dat veel eiwit bevat, zoals zuivel, vlees en vis. Bewezen middelen zijn: Oxyfresh, DR Katz Lozenges, Orabrush en Oxyd8.
  • Drink elke dag voldoende water om een droge mond tegen te gaan.
  • Wees matig met koffie. Koffie kan een droge mond veroorzaken, waardoor een slechte adem ontstaat.
  • Ontbijt met vast voedsel. Dit zorgt ervoor dat dode cellen van de tong worden verwijderd.
  • Ga regelmatig naar de tandarts en zo nodig ook naar de mondhygiëniste.