Tongschraper Top10? | Best Geteste Tongreiniger!

Welke tongschraper is het meest populair? Hoe kun je het beste je tong schoonmaken? Voorkom aanslag op de tong

Tandenknarsen, tips, oorzaken en behandeling

Tandenknarsen

tandenknarsenVeel mensen hebben zo af en toe last van tandenknarsen, in de medische wereld ook wel bruxisme genoemd. Sporadisch knarsetanden kan niet veel kwaad, echter wanneer dit dagelijks gebeurt kan er een hevige en soms onherstelbare gebitsschade optreden.

 

Waarom knarsen sommige mensen met hun tanden?

Tandenknarsen gebeurt vaak onbewust en wordt meestal veroorzaakt door angst of stress en komt vooral voor tijdens de slaap. Ook wordt het klemmen of knarsen van de tanden gerelateerd aan slaapstoornissen waarbij er een onbewuste hersenactiviteit plaatsvindt en de kauwspieren worden aangewakkerd tot knarsen.

 

Hoe weet je dat je knarst?

De meeste mensen zijn zich er niet van bewust dat ze tandenknarsen omdat het veelal plaatsvindt tijdens het slapen. Als je iedere ochtend wakker wordt met hoofdpijn of een zere kies dan kan dat een symptoom zijn van knarsen. Ook uw partner kan u erop attenderen, daar het geluid van knarsen tot ver in huis te horen is. Het komt soms voor dat tandenknarsen tot spanningen in de relatie kan leiden.

Wanneer je last denkt te hebben van tandenknarsen raadpleeg dan uw arts. De arts kan aan de conditie van uw tanden zien of er sprake is van bruxisme. In enkele gevallen kan het chronisch knarsen van de tanden leiden tot afgebroken, loszittende of uitvallende tanden. Ook kunnen tanden volledig worden afgestompt. Bruxisme breng niet alleen gebitsschade teweeg, je kunt ook kaakproblemen van krijgen.

 

Wat te doen tegen tandenknarsen?

Om je gebit te beschermen tegen de hevige kracht van het over elkaar schuiven van de tanden en kiezen kun je ‘s nachts een tandenknarsen bitje dragen (Tip: Dentek). Wanneer stress de oorzaak is van tandknarsen, breng dan een bezoek aan een psycholoog om hiermee te leren omgaan. Samen met de fysiotherapeut kun je oefeningen aanleren die de kauwspieren ontspannen. Ook kunnen er medicijnen (spierontspanners) worden voorgeschreven. Er zijn nog meer dingen die je kunt doen tegen tandenknarsen.

• vermijd caffeïne en alcohol

• kauw liever niet zomaar op voorwerpen. Door vaak en willekeurig te kauwen, op bijvoorbeeld een balpen of kauwgom, blijven de kauwspieren voortdurend getriggerd en gestresst.

• probeer overdag te voorkomen dat je tanden en kiezen klemmen of over elkaar schuiven. Als je merkt dat dit gebeurd, zet dan het puntje van je tong tussen je tanden. Nu leer je de kauwspieren te ontspannen.

• maak je kauwspieren ontspannen door een warm washandje tegen de zijkant van je gezicht aan te houden.

 

Tandenknarsen komt ook bij kinderen voor.

Niet alleen volwassenen hebben last van knarsen. Ongeveer een derde van de kinderen knarsen zo nu en dan gedurende de slaap. Niemand weet precies waarom ook kinderen te maken kunnen hebben met knarsetanden. In veel gevallen wordt er een verband gezien tussen aandoeningen van het zenuwstelsel, angst, stress of allergieën en bruxisme bij kinderen.

 

Category: tongschrapers