Tongschraper Top10? | Best Geteste Tongreiniger!

Welke tongschraper is het meest populair? Hoe kun je het beste je tong schoonmaken? Voorkom aanslag op de tong

Droge mond

Droge mond en keel?

Een droge mond en keel blijven vervelende klachten die ieder van ons weleens treft. Alhoewel het onschuldige klachten betreft is het wel vaak hinderlijk. Er kan een zodanige droogte aanwezig zijn dat zelfs praten of het nuttigen van voedsel moeizaam gaat.

Wat veroorzaakt nu deze droogte. Een geringe mate van speeksel in de mond is veelal verantwoordelijk voor een droge mond. De (speeksel)klieren zijn verantwoordelijk voor het vochtig houden van de mond met als doel bescherming tegen infecties en stoffen die van buitenaf komen.

Symptomen droge mond

Een droge mond word niet altijd opgemerkt. Vaak erkent men het pas als het zo intens is dat er nog maar op 50% of minder speeksel in de mond aanwezig is. Tekenen van een droge mond kunnen zijn een gevoelig en kleverig gevoel in de mond. Ook zijn er nog veel andere tekenen van een droge mond, bijvoorbeeld:

– Klevende voeding aan het gehemelte;
– Roodheid in de mond;
– Hoeken van de mond die licht beschadigd zijn;
– Erg droge lippen;
– Meer moeite met het nuttige van (droge) voeding/kruiden;
– Moeite met praten;
– Slapeloosheid;
– Slechte adem

Bij mensen die een kunstgebit hebben kan het voorkomen dat deze niet meer blijft kleven.

Oorzaken droge mond

Het bevochtigen van de mond is een van de functies van de speekselklieren. Door het bevochtigen hebben infecties en (ongezonde)stoffen in de lucht een kleinere kans van slagen.

Ook zorgt het ervoor dat stoffen van buitenaf worden verweerd om beschadiging aan het gebit te voorkomen. Dit word gedaan door een laagje eromheen wat dus beschermend werkt. Een droge mond, en dus minder speeksel in de mond, is verantwoordelijk voor het sneller verzuren van het gebit!

Een droge mond ontstaat doordat er te weinig van dit speeksel wordt afgevoerd door de aanwezig klieren in de mond. Dit verschijnsel wordt nog eens versterkt wanneer men alleen maar door de mond ademt in plaats van door de neus. De reden hiervoor is dat de verdamping van het speeksel hierdoor sneller verloopt.

Ook kunnen bepaalde medicijnen een rol spelen bij een droge mond of droge keel. Het terugdringen van het speeksel door de medicijnen is hier de oorzaak van. Als meer dan 1 medicijn wordt gebruikt is dan op het verschijnsel nog groter.