Tongschraper Top10? | Best Geteste Tongreiniger!

Welke tongschraper is het meest populair? Hoe kun je het beste je tong schoonmaken? Voorkom aanslag op de tong

Tong schrapen? | 10 nuttige tips tongschrapen!

Tong schrapen? Tips!

tong schrapenTong schrapen is een belangrijke handeling dat niet onderschat mag worden. Bacteriën op de tong scheiden zwavelgeuren af die een slechte adem veroorzaken en een schadelijke invloed hebben op het gebit. Er zijn veel manieren om de tong te schrapen, de tien belangrijkste tips hebben we op een rijtje gezet:

 

1. Tongreiniger

tong schrapen tipsEr is geen beter instrument tegen een beslagen tong dan een goede tongreiniger. Orabrush is één van de meest verkochte tongschrapers ter wereld.

Samen met Orabrush LiquiGel wordt de bovenste laag van de tong én de ruimtes tussen de weefsels schoongemaakt. De goedkopere doorsnee schrapers uit de drogisterij bereiken vaak alleen de oppervlakte van de tong. Bekijk Orabrush.

 

2. Tandenborstel

sensodyne precision soft
Het schrapen van de tong kun je beter niet met een tandenborstel doen. Ten eerste zal het braakreflex sneller optreden. Ten tweede lukt het nauwelijks om met een tandenborstel de tongbacteriën naar voren te brengen. En niet te vergeten; de haartjes van een tandenborstel zijn te hard voor het zachte tongweefsel. Ben je toch eigenwijs, neem dan de tandenborstel van Sensodyne Precision Soft.

 

3. Tong druppels

california breath powerdropsAls je ‘s ochtends je tong hebt schoongepoetst, dan kun je je tong beschermen tegen nieuwe bacteriële aanvallen door speciale tongdruppels aan te brengen. De powerdrops van California Breath bevatten de ingrediënten zink en sodium chlorite, waardoor je op een natuurlijke wijze een barricade vormt tegen tongbacteriën. Bekijk dit product

 

4. Voorkom een droge mond

droge mond gelAlcohol, roken, verkeerde mondverzorgingsproducten, stress, medicijnen en mondademhaling zijn veel geziene oorzaken van monddroogheid. In een droge mondholte kunnen tongbacteriën zich makkelijker vermenigvuldigen, er zijn immers geen reinigende enzymen aanwezig. Wek de speekselproductie op door voldoende te drinken, fruit te eten en speekselstimulerende middelen te gebruiken zoals GeCe, Oxyfresh of Oxyd8. Dan zul je zien dat tongbeslag aanzienlijk afneemt.

 

5. Tanden poetsen ná schrapen

Je kunt je tong het beste schrapen voordat je gaat tandenpoetsen. Na het reinigen van de tong kunnen losgeweekte bacteriën namelijk rondzwerven naar andere delen van de mond. Door daarna te tanden te poetsen en te spoelen met verzorgingsproducten op basis van sodium chlorite weet je vrijwel zeker dat de mondholte verlost is van stinkende bacteriën. Waarom sodium chlorite?

 

6. Sodium chlorite

actieve zuurstofDe meeste grote fabrikanten houden zich stug vast aan het fabriceren van tandpasta’s en mondwaters met alcohol, menthol of sodium lauryl sulfaat. Deze ingrediënten voelen als het ware prikkend en verfrissend aan, waardoor je het idee hebt dat het écht werkt. Maar pas op. Deze bestanddelen drogen de mond uit en maken piepkleine wondjes in je slijmvliezen, waardoor je na een uurtje nog méér last hebt van bacteriën. Kies daarom eerder voor producten met sodium chlorite, zink, tea tree olie en aloë vera. Ze hebben dezelfde antiseptische kracht, maar geen bijwerkingen. Voor de geïnteresseerden: ga naar de website van OxyFresh.

 

7. Tong schrapen met lepel

Ook het schrapen met een lepel is niet heel effectief. Net zoals een schraper zónder borsteltje, bereikt een lepel namelijk alleen de oppervlakte van de tong en niet de ruimtes die zich bevinden in het tongslijmvlies, daar waar de meeste bacteriën zich vertoeven. Schraap daarom je tong met een reiniger die zowel een schraper als een borsteltje bevat. Samen met een ontsmettende gel wordt tongschrapen nog eenvoudiger. Tip: OraBrush en LiquiGel.

 

8. Houd vol

De eerste keren zul je hoogstwaarschijnlijk last hebben van kokhalsneigingen, echter na een tijdje oefenen verdwijnt dat vanzelf. Je kunt het beste even je adem inhouden op het moment dat je schraapt.

 

9. Oil Pulling

‘Olie trekken’ oftewel oil pulling kan een manier zijn om van tongbacteriën af te komen. Zeker wanneer je last hebt van spruw, een hardnekkige witte uitslag dat onder andere uitslaat naar de tong. Oil Pulling kan meehelpen de schimmel te doden. Echter is een bezoek aan de dokter in dit geval aanbevolen.

Breng 1 theelepel kokosolie in de mond. Trek het door de mond heen, vooral langs de tong. Doe dit 15 minuten lang, totdat de olie is veranderd in een melkachtige kleur. Spuug het uit en spoel de mond na met warm water. Herhaal dit 1 keer per dag. Belangrijk: Slik het niet in.

 

10. Doktersbezoek

Soms blijft tongaanslag steeds terugkomen, ondanks dat je disciplinair aan tongverzorging doet. Het kan dan zijn dat er sprake is van een onderliggende infectie of ziekte. Ga daarom naar de dokter als de tongcoating niet verdwijnt na enkele weken.

 

Waarom tongschrapen?

  • Frisse adem: Het schrapen van de tong is vooral belangrijk voor het behoud van de ademkwaliteit. Slechte adem ontstaat doordat viezigheid op je tong zwavel produceert. Door de tong te reinigen krijgen bacteriën geen kans zich te ontwikkelen en zal de ademgeur aanzienlijk verbeteren.
  • Minder cariës: De viezigheid dat op je tong zit, speelt ook een rol bij de tandplak / gaatjes gevoeligheid. Als je namelijk alleen je tanden poetst, kan tongplak nog steeds gemakkelijk bij je tanden komen en heeft tandenpoetsen alleen dus weinig effect.
  • Verbeterde smaak: Je zal zien dat ook je smaak verbeterd. Als al die pappillen bedekt zijn met een vuile coating, dan kunnen opgeloste voedingsstoffen daar niet in doordringen.

 

Is tong schrapen slecht?

Tong schrapen klinkt redelijk heftig, alsof er tot bloedens toe wordt geschraapt, maar dat is het natuurlijk niet. Je kunt met een tongschraper je tong niet permanent beschadigen. Vergelijk het een peeling van de huid. De afschilferende cellen zullen zich vernieuwen. Uiteraard is het belangrijk niet tot bloedens toe te gaan schrapen.

 

Geschiedenis van tong schrapen

In Nederland is tong schrapen nog niet heel bekend en daar is geen allesomvattende verklaring voor, behalve dat tong schrapen vroeger eigenlijk alleen gebeurde onder de rijken. Er zijn tongschrapers van zilver en ivoor opgegraven. Niet iedereen was welvarend genoeg voor de aanschaf daarvan. In Japan en de VS hoort tong schrapen standaard bij de dagelijkse mondverzorging. In Nederland is tongreiniging een stuk minder populair, alleen al te zien aan het feit dat er in drogisterijen geen tongschraper te vinden is.

Lees ook: 

De beste 10 tongschrapers
Een tongschraper van Scrapy, Gum of Halita?