Tongschraper Top10? | Best Geteste Tongreiniger!

Welke tongschraper is het meest populair? Hoe kun je het beste je tong schoonmaken? Voorkom aanslag op de tong

Welke tongschraper | Halita, Scrapy of Gum?

Tongschraper Halita, Scrapy of Gum?

halita scrapy gumTongschrapers zijn beschikbaar in verschillende vormen en maten. Alle soorten tongschrapers zijn in staat in meer of mindere mate de witte of gele aanslag op de tong te verwijderen. Er zijn echter duidelijke kwaliteitverschillen tussen de diverse tongschrapers. Halita, Scrapy, Gum of Orabrush?

Oppervlakte van de tong

Veel tongschrapers verwijderen vooral de bovenste, oppervlakkige laag van de aanslag, maar zijn niet in staat bacteriën te verwijderen die dieper tussen papillen en achterop de tong liggen. Dit heeft verschillende nadelen:

 • de aanslag keert sneller terug
 • vieze smaak blijft aanwezig
 • slechte adem blijft aanwezig
 • gezondheidsrisico’s voor de mondholte blijven aanwezig

 

Belangrijke eigenschappen voor tongschrapers

Om de juiste keuze voor een tongschraper te maken, is het belangrijk om op de volgende factoren te letten:

 • hardheid schraper: de tong moet niet beschadigd worden
 • aanwezigheid borstel voor dieper gelegen bacteriën
 • gebruiksgemak

Niet alle tongschrapers scoren goed op alle eigenschappen. Wij zetten de vier meest bekende tongschrapers op een rijtje:

 

 • Halita tongschraper:
  De Halita tongschraper heeft de vorm van een boog en schraapt vrij eenvoudig de bovenste laag bacteriën weg. De schraper is vrij zacht, waardoor de tong niet beschadigd wordt tijdens het gebruik van de schraper. Een nadeel is dat de schraper niet over een borsteltje beschikt. Dit maakt het lastig om bacteriën te verwijderen die tussen tongpapillen liggen, met name bij mensen met een ruwe tong.

 

 • Orabrush tongschraper:goede tongschraper
  De Orabrush tongschraper heeft een borsteltje met zachte haartjes en een tongschraper. De borstel beschikt uit meerdere rijen haartjes die zacht zijn, maar diep tussen papillen de tong kan reinigen. Met de schraper kan de bovenste laag bacteriën volledig verwijderd worden. De Orabrush is de meeste complete tongschraper van de vier besproken tongschrapers. De combinatie van de borstel van prettig materiaal en schraper maakt het reinigen van de tong eenvoudig. Bekijk de Orabrush hier.

 

 • Gum tongschraper
  De Gum tongschraper beschikt over twee rijen borstelhaartjes en een tongschraper aan de andere zijde. Samen met de Orabrush is het de enige tongschraper die zowel een borsteltje als schraper heeft. Een duidelijk nadeel is echter dat de Gum tongschraper slechts twee kleine rijen borstelhaartjes heeft, in tegenstelling tot de grotere en fijnere borstel van Orabrush. Dit maakt het reinigen van de tong lastiger en bovendien langer duren dan nodig.

 

 • Scrapy tongschraper
  De tongschraper van Scrapy heeft een ovale vorm en is eenvoudig in het ontwerp. Vanwege het kleine formaat van de tongschraper is de kans op een kokhalsreflex klein, ook wanneer de schraper achterin de mond wordt gebracht. Een duidelijk nadeel is echter dat de schraper slechts de bovenste aanslag verwijdert. Aanslag tussen papillen, met name achterop de tong, is lastig te verwijderen met de Scrapy. Hier komt bij dat de schraper minder effectief is dan de andere tongschrapers, waardoor het langer duurt voordat de bovenste laag aanslag volledig verwijderd is.