Tongschraper Top10? | Best Geteste Tongreiniger!

Welke tongschraper is het meest populair? Hoe kun je het beste je tong schoonmaken? Voorkom aanslag op de tong

Zwarte tong is meestal onschuldig maar let op..

Zwarte Tong

Een gezonde tong is lichtrood of roze van kleur. Als er sprake is van een zwarte verkleuring van de tong, dan is er zeer waarschijnlijk sprake van zwarte haartong. Hierbij zijn het midden en achterste gedeelte van de tong donker gekleurd. Op de plek die is verkleurd lijken haartjes te groeien. De aandoening is normaal gesproken onschuldig en geeft weinig tot geen klachten. Er kan wel sprake zijn van een onaangename smaak in de mond en een slechte adem. De diagnose kan eenvoudig en zonder onderzoek worden gesteld door de huisarts. Indien de huisarts vermoedt dat er sprake is van een bijkomende schimmelinfectie, dan is wel aanvullend onderzoek nodig. Er wordt in dat geval wat van de verkleuring van de tong geschraapt en nader onderzocht.


Oorzaken van een zwarte tong

Zwarte haartong ontstaat doordat de smaakpapillen op de tong onvoldoende afslijten. Normaal gesproken slijten zij door wrijving met voedsel, het gebit en het verhemelte. Bij zwarte haartong groeien de papillen te ver door. Tussen de papillen blijft vervolgens vuil steken, zoals etensresten, waardoor de tong geel, bruin of zwart kan verkleuren. De precieze oorzaak van een zwarte tong is niet bekend. Er zijn wel een aantal risicofactoren die worden gelinkt aan het ontstaan van zwarte haartong. Deze staan vermeld onder ‘tips ter voorkoming’.

 

Behandeling van een zwarte tong

De behandeling hangt af van de achterliggende oorzaak. Het in acht nemen van een goede mondhygiëne kan al afdoende zijn. Dit houdt in dat de tanden twee tot drie keer per dag gepoetst moeten worden en dat ook de tong gereinigd moet worden. Dit kan met een tongschraper of een zachte tandenborstel. Ga ook regelmatig naar de tandarts en de mondhygiëniste. Een gezondere leefstijl kan ook bijdragen aan het voorkomen en genezen van zwarte haartong. Als de zwarte haartong het gevolg is van bepaalde medicatie, dan kan worden overwogen om het gebruik hiervan (tijdelijk) te stoppen. Indien er sprake is van een aanvullende schimmelinfectie, dan zal hiervoor wel medicatie worden voorgeschreven.

 

Tips ter voorkoming

Hoewel de precieze oorzaak van zwarte haartong niet bekend is, zijn er wel bepaalde risicofactoren bekend die ervoor zorgen dat de mondflora verstoord raakt. Hierdoor kan een zwarte tong ontstaan. Bekende factoren zijn:
Slechte mondhygiëne (te weinig of slecht poetsen)
Veel koffie en/of alcohol drinken
Roken
Vitamine B-tekort
Zwak immuunsysteem/verminderde afweer
Bepaalde geneesmiddelen, zoals antibiotica, antidepressiva en antipsychotica
Radiotherapie/bestraling in de buurt van de mond
Gebruik van gekleurde mondspoeling
(Mond)aandoeningen waardoor de tong te weinig kan bewegen

Bewezen producten die klachten verlichten zijn

Powerdrops Tongue – speciale druppels zonder doktersrecept verkrijgbaar
Dr Katz dry mouth lozenges
Orabrush tongreiniger
Oxyfresh mondwater en tandpasta
Oxyd8 Spray

Om zwarte haartong te voorkomen dient dus een gezonde leefstijl te worden gevolgd. Echter, op sommige factoren kan men zelf weinig tot geen invloed uitoefenen. Overleg in die gevallen met een arts wat de mogelijkheden zijn.