Tongschraper Top10? | Best Geteste Tongreiniger!

Welke tongschraper is het meest populair? Hoe kun je het beste je tong schoonmaken? Voorkom aanslag op de tong

Tong schoonmaken? | 10 tips tong schoonhouden!

Hoe tong schoon maken?

tong schoonmaken tipsAls je de mogelijkheid zou hebben om het achterste stukje van je tong onder de microscoop te bekijken dan zul je verbaasd zijn over de miljoenen bacteriën die zich daar ophopen. Een bacterievrije tong is belangrijk voor een frisse adem en gezonde mondflora, echter het schoonmaken van de tong blijkt niet altijd eenvoudig. Lees daarom deze 10 handige tips:

 

 • schoonhouden tong1. Tongschraper: Je kunt smints eten en tandenpoetsen tot je een ons weegt, tongbacteriën krijg je hier niet mee weg. Gebruik daarom een speciale tongschraper. Een populaire tongreiniger is OraBrush. De ultrasofte en fijnpuntige borstelhaartjes van OraBrush reiken dieper in het tongslijmvlies dan welke andere schraper dan ook. Dit maakt dat OraBrush meer bacteriën wegneemt en daarom een prima instrument is voor het schoonmaken van de tong. Bekijk Orabrush.

 

 • 2. De aanhouder wint: De allereerste keer zul je zien dat er wel wat vieze aanslag los komt maar het lukt niet altijd om de tong 100% schoon te krijgen. Maak van tong schrapen een dagelijks ritueel en je zult zien dat je tong steeds rozer wordt en je tegelijkertijd de ademkwaliteit met flinke stappen verbetert.

 

 • 3. Beperk roken en alcohol drinken. Roken en alchohol drinken bevordert de opbouw van bacteriële plak op de tong. Beide gewoonten drogen namelijk de mondholte uit, waardoor bacteriën zich ongestoord kunnen voortplanten. Bij rokers en drinkers wordt significant meer tongbeslag aangetroffen.

 

 • powerdrops4. Powerdrops Tongue. Het schoonmaken van een witte of vieze tong kan ook zonder tongschraper. In Amerika heeft het bedrijf ‘California Breath’ speciale druppels ontworpen die je kunt aanbrengen op je tong. De medicijnvrije en lichaamsvriendelijke druppels werken antibacterieel zodat je er zeker van bent dat je tong écht schoon is. Het beste te gebruiken ná het schrapen.

 

 • actieve zuurstof5. OxyFresh Oxygen Spray. Net als de druppels van California Breath, kun je óók de spray van Oxyfresh gebruiken in de strijd tegen een beslagen tong. Schraap eerst je tong en spray vervolgens enkele keren goed achter op de tong. De producten van Oxyfresh bevatten Oxygene, een lichaamsvriendelijke en effectieve manier om bacteriën tegen te gaan.

 

 • 6. Spoelen met actief zuurstof. Poets je tanden en spoel je mond direct na het schrapen, zodat je zeker weet dat er geen bacteriën meer rondzwerven. Spoel bij voorkeur met een mondwater dat actief zuurstof bevat, maar vrij is van alcohol, menthol en sodium lauryl sulfaat. Er zijn maar enkele spoelmiddelen die aan deze eisen voldoen, te denken aan OxyFresh, Oxyd8 en PerioTherapy.

 

 • droge mond gel7. Speekselstimulerende middelen. Xerostomie, oftewel monddroogheid, veroorzaakt tongbacteriën. Wanneer speeksel ontbreekt, is de mondholte minder goed in staat zichzelf te reinigen. Mensen met een droge mond hebben daarom snel last van gaatjes, ontstoken tandvlees, slechte adem en een witte tong. Probeer de speekselproductie op gang te brengen door voldoende water te drinken en speekselvervangers te gebruiken. GeCe is wereldwijd een populair product voor het bevochtigen van de mondholte, waardoor de tong minder snel bedekt zal zijn met aanslag.

 

 • 8. Gezond eten. Het eten van groente en fruit gaat niet alleen een droge mond tegen, ze bevatten ook reinigende enzymen die een positieve invloed hebben op de algehele mondflora. Door gezond te eten kun je dus voorkomen dat bacteriën zich nestelen tussen de slijmvliezen van je tong. Ook groene thee schijnt te helpen tegen bacteriën.

 

 • 9. Aloë vera. Aloë vera heeft helende en verzachtende eigenschappen en wordt soms gebruikt bij een tandvleesontsteking of mondbranden. Aloë vera werkt ook antibacterieel en vernietigt de bacteriën die een witte coating en een slechte adem veroorzaken. Er zijn verschillende producten die aloë vera bevatten, zoals PerioTherapy, Oxyd8 Plus en OxyFresh.

 

 • 10. Dokter. Als tongschrapen en een goede mondverzorging niet helpt dan kan er een medische reden zijn voor de exponentiële groei van tongbacteriën. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van een candida infectie. Als de aanslag niet verdwijnt na 2/3 weken, bezoek dan een dokter.

 

Vieze en witte tong schoonmaken

Witte tongplaque zorgt voor slechte adem en komt bij bijna iedereen voor. Tongplak ontstaat door kleine microben die zich huisvesten tussen de laagjes van de tong en zichzelf verrijken met het eten van eiwitten. De geur die hierbij ontstaat is erg onsmakelijk.

 

Het is belangrijk je tong goed schoon te maken. Waarom?

 • Een betere en frissere adem
 • Een betere smaak in de mond
 • Een gezonde mondflora
 • Meer zelfvertrouwen
 • Een mooier uitziende tong

 

Je tong schoonmaken heeft veel voordelen. Zeker als je net begint met tongreinigen dan kan het even duren voordat het resultaat zichtbaar is. Verzet je tot dagelijks tongreinigen en je krijgt loon naar arbeid. De kleur van de tong zal vanzelf weer mooi roze worden.

 

Lees ook:

De beste 10 tongschrapers
10 redenen waarom je je tong moet schrapen