Tongschraper Top10? | Best Geteste Tongreiniger!

Welke tongschraper is het meest populair? Hoe kun je het beste je tong schoonmaken? Voorkom aanslag op de tong

Wakker worden met een droge mond?

Droge mond na wakker worden?

We kennen het eigenlijk allemaal wel. We worden wakker en onze mond is ontzettend droog. Heel vervelend en het gaat vaak ook gepaard met een onaangename smaak. Maar wat is nou eigenlijk de oorzaak van een droge mond? En kunnen we er eigenlijk ook iets aan doen?

 

Wakker worden met een droge mond: De oorzaak

Uiteraard is er een reden of oorzaak waarom we met een droge mond wakker worden. Het komt door een tekort aan speeksel in de mond. Als de speekselklieren te weinig speeksel gaan afgeven, krijgen we daar een droge mond van. Dit kan overigens ook komen door verdamping terwijl we door onze mond ademen. Dit hebben we in onze slaap natuurlijk niet door, met als resultaat een enorm droge mond en keel. Overigens kan een verminderde aanmaak van speeksel ook ontstaan door het gebruik van bepaalde medicatie. Eenvoudig gezegd: hoe meer medicijnen je neemt, hoe groter de kans op een droge mond, zelfs al zijn het medicijnen tegen aandoeningen als verkoudheid of depressie.

 

Daarbij speelt de leeftijd ook een grote rol in het geheel. Als je ouder wordt, neemt de speekselproductie af, waardoor je veel snelle een droge mond kunt krijgen. En omdat veel mensen op latere leeftijd meer medicijnen moeten nemen, neemt de kans op een droge mond en keel ook steeds meer toe.
Er zijn ook ziektes die dit kunnen veroorzaken, zoals Sjörgen-syndroom, maar ook diabetes. De eerst genoemde ziekte zorgt ervoor dat het immuunsysteem niet optimaal functioneert en worden de traan- en speekselklieren aangevallen. Door diabetes moet men vaker plassen, wat tot een drogere mond en keel kan leiden.

 

Symptomen van een droge mond

Mensen hebben niet altijd in de gaten dat ze een droge mond hebben, tot het erger wordt en ze nog maar de helft van de reguliere speekselaanmaak hebben. Symptomen van een droge mond zijn onder andere:

Een plakkerig en/of pijnlijk gevoel in de mond
Een droge of rode mond
Ingescheurde mondhoeken
Droge lippen
Kloven in de tong
Last bij het eten van droog voedsel en kruiden
Slechte adem
Lastiger praten
’s nachts meer wakker worden
Bederf van de tanden

 

Wat kun je aan een droge mond doen?

Heb je zelf last van een droge mond als je ’s morgens wakker wordt? Het is aan te raden om aan je partner te vragen of hij of zij ook last van een droge mond heeft. Het zou namelijk heel goed kunnen dat het te warm op de slaapkamer is, waardoor je mond sneller droog wordt. Verder zijn er nog meerdere dingen die je aan een droge mond zou kunnen doen, zoals daar zijn:

Neem zo min mogelijk voedsel met suiker en sterke kruiden
Neem altijd een glaasje water bij het eten
Vermijd tabak of alcohol. Deze drogen de mond namelijk uit.