Tongschraper Top10? | Best Geteste Tongreiniger!

Welke tongschraper is het meest populair? Hoe kun je het beste je tong schoonmaken? Voorkom aanslag op de tong

Gele tong – Oorzaken, behandeling en tips

Symptomen en diagnose gele tong

Normaal gesproken heeft de tong een gezonde roze of lichtrode kleur. Het kan echter gebeuren dat er een verkleuring van de tong optreedt. Zo komt een gele tong regelmatig voor. Vaak betreft het vooral het achterste gedeelte van de tong. Een gele tong gaat meestal gepaard met een slechte adem. Door de duidelijke verkleuring gecombineerd met een vieze adem is de diagnose gemakkelijk te stellen.


Oorzaken van een gele tong

Een gele tong kan door verschillende oorzaken ontstaan. Meestal is het een onschuldige aandoening. Een veel voorkomende oorzaak is dat zich op een ruwe tong etensresten en bacteriën verzamelen. Bij haartong gebeurt ongeveer hetzelfde. In het geval van haartong slijten de haarvormige smaakpapillen op de tong niet voldoende af, waardoor zij groeien. Zij lijken dan op haartjes, vandaar de naam. Tussen de haartjes verzamelen zich voedselresten en bacteriën die een gele kleur kunnen veroorzaken. De kleur kan ook bruin of zwart zijn. Een gele tong kan ook ontstaan bij keelontsteking. Dit gaat dan wel vaak gepaard met verkleuringen van de keelamandelen. Een andere veel voorkomende oorzaak van een gele tong is een candidainfectie. De infectie wordt veroorzaakt door gistachtige schimmels. Bijna de helft van de mensen heeft de gistsoort candida albicans in de mond. Normaal gesproken geeft dit geen klachten, enkel als de candida zich gaat vermenigvuldigen. Een candidainfectie kan pijnlijk aanvoelen.

 

Behandeling van een gele tong

De behandeling van een gele tong hangt uiteraard samen met de oorzaak. In geval van candida wordt een antischimmelmedicijn voorgeschreven. De behandeling kan lokaal zijn middels een mondspoeling of gel, maar de huisarts kan ook pillen voorschrijven. In geval van keelontsteking gaan de klachten vaak vanzelf over, al wordt bij een bacteriële keelinfectie wel een antibioticakuur voorgeschreven. Bij de overige oorzaken wordt meestal een verandering van leefstijl aangeraden. Een ongezonde leefstijl heeft namelijk grote invloed op de gezondheid van mond. Zorg voor een goede mondhygiëne, waarbij ook de tong wordt gereinigd. De tong kan voorzichtig worden geborsteld met een tandborstel of worden schoongemaakt met een speciale tongschraper. Eventueel kan dit worden aangevuld met spoelen met mondwater.

Bewezen middelen tegen gele aanslag op de tong zijn

  • JuliBrite Tongue Care Kit
  • RyttPro Frisse Adem Pakket
  • Bergenfeld Tongue Serum
  • Moist-R Tong Spray
  • OxyFresh
  • Tonsilfresh Nasal Mist Spray

De meeste van deze artikelen zijn te bestellen op DeMondzorgzaak.nl

 

Tips ter voorkoming

Veel klachten zijn te voorkomen met een goede mondhygiëne. Poets twee tot drie keer per dag en ga regelmatig naar de tandarts. Drink veel water en weinig koffie en alcohol. Zorg voor een gezonde voeding met voldoende vitamines. Van een tekort aan vitamine B en ijzer kan men namelijk ook een verkleurde tong krijgen. Stop met roken. Een candidainfectie hangt vaak samen met een verlaagde weerstand. Bepaalde ziektes, behandelingen of medicijnen kunnen de mondflora ook verstoren. Sommige factoren zijn dus moeilijk of niet zelf te beïnvloeden, maar probeer in het algemeen de weerstand te verhogen met gezonde voeding en goede gebitsverzorging.