Tongschraper Top10? | Best Geteste Tongreiniger!

Welke tongschraper is het meest populair? Hoe kun je het beste je tong schoonmaken? Voorkom aanslag op de tong

Hoe en waarom je tong schoonmaken – Tips

Waarom tong schoonmaken

Bij een goede mondhygiëne wordt meestal alleen gedacht aan het poetsen van het gebit. Wat veel mensen niet weten is dat het ook belangrijk is om de tong goed schoon te houden. Op de tong verzamelen zich namelijk bacteriën en voedselresten die ervoor zorgen dat er aanslag ontstaat. Deze aanslag kan onaangenaam smaken of ruiken en heeft invloed op allerlei processen. Tongbeslag is ook vaak de reden van een slechte adem. Door het tongbeslag te verwijderen wordt een slechte adem een halt toegeroepen.


Het belang van het schoonmaken van de tong

De micro-organismen die op de tong leven dragen bij aan het ontstaan van zwavelverbindingen in de mond. Deze kunnen een slechte adem veroorzaken, ook wel halitose genoemd. De tongaanslag kan ook een onaangename smaak in de mond geven. Door de tong dagelijks te reinigen blijft de adem fris. Met een schone tong kan men ook beter proeven, dus eten smaakt lekkerder. Maar een schone tong heeft veel meer belangrijke gezondheidseffecten. Door de tong regelmatig te reinigen blijven het tandvlees en het gebit gezonder en wordt de kans op klachten verkleind. Er zijn zelfs aanwijzingen dat een slechte mondhygiëne diabetes en hart- en vaatziekten in de hand kan werken. Zorg er daarom voor dat het schoonmaken van de tong onderdeel wordt van de dagelijkse routine van mondverzorging.

 

Waarmee moet de tong worden schoongemaakt?

De tong schoonmaken kan met een zachte tandenborstel, maar liever niet daar de borstelhaartjes te agressief zijn voor het weefsel. Er bestaan echter ook tongschrapers (ook wel tongreiniger genoemd) die speciaal zijn ontwikkeld voor het reinigen van de tong. De tongschraper schraapt de aanslag van de tong. Een goede tongreiniger moet ook in staat zijn om de bacteriën achterop de tong te verwijderen. Aan de achterkant is de tong bevinden zich namelijk grote papillen, waardoor de tong op die plaatsen ruwer is. Tussen die papillen verzamelen zich bacteriën en fijne etensresten. Met boogvormige tongreinigers lukt het meestal minder goed om deze bacteriën te verwijderen. Tongschrapers zijn te koop bij de apotheek of drogist. Ze kunnen ook online besteld worden. Reinig de tong twee keer per dag voor het poetsen van de tanden.

De meest verkochte tongschraper ter wereld is Orabrush. Samen met middelen als Powerdrops tongue, Oxyfresh spoelmiddel, Oxyd8 mondspray en DR Katz lozenges helpen ze opvallend goed mee aan een schone tong

 

Hoe werkt een tongreiniger?

De tongreiniger dient achterop de tong geplaatst te worden. Dit lukt het beste als de tong ver wordt uitgestoken. Trek dan de tongschraper langzaam naar voren over de tong. Hierbij dient men lichte druk uit te oefenen om alle aanslag goed te verwijderen. Spoel de aanslag van de tongreiniger onder stromend water. Herhaal dit proces van schrapen en afspoelen in totaal ongeveer vijf keer. Spoel tot slot de mond even goed met water. Reinig de tongschraper en droog deze af. Een tongschraper kan meerdere keren worden gebruikt. Na het schoonmaken van de tong kunnen de tanden en kiezen worden gepoetst.

Category: tongschrapers